Afera Perenič

Poziv medijem

Mediji lahko igrajo pomembno vlogo ali pa enakost druge institucije 20. stoletja sčasoma izgubijo ves pomen.

Policija in pravosodje sta zapravilo ugled, bodite boljši

Z nespamentim ravnanjem sta slovensko policija in slovensko pravosodje dolgoročno zapravila svoj ugled. Splošno pomanjkanje delovne vneme in znanja (ste opazili, kogarkoli v sodstvu, ki kaj ve o pravu EU), kadrovanje v sodstvu izključno po družinski in prijateljski liniji ter po politični v policiji je naredilo svoje. Negativna selekcija je popolna. Svoje so naredile še večne politične spletke. Zaupanje je šlo po gobe. Število pomembnejših zadev (ne administrativne rutine) in s tem tudi vloga sodišč v družbi že 5 let zapored nezadržno pada (zmanjšanje za 12% ni majhen padec).

Sami veste, da tudi v medijih položaj ni rožnat. Časopisom branost nezadržno upada, uredništva se zmanjšujejo in plače so nizke. Mladi po 40 let medije komajda še spremljajo. Youtube, Netflix in ostali servisi so zamenjali gledanje klasične televizije. RTV Slovenija je televizija za upokojence, če sploh to. Trenutno vladajoči koaliciji se z njimi sploh ne ljubi več ukvarjati in bi jih prepustila nevladnikom.

Premislite in se odločite. Se boste borili za svoj poklic in trende spremenili na boljše? Ali boste ob prvi priliki pobegnili v boljše plačani piar in marketing ter novinarstvo pustili daleč za seboj?

Imejte svoje mnenje!

Nehajte tekati z ene novinarske na drugo in vedno znova in znova objavljati pogovore z istimi sogovorniki. Tretjina jih je že prestarih, da bi imeli sveže poglede. Tretjino zanima samo nastopanje v medijih in bodo rekli karkoli. Dobri so za bombastične izjave, a vsake tri dni pač ne more propasti država ali evro. Ljudje se naveličajo. Tudi zadnja tretjina, sicer čisto resnih sogovornikov, pa pač pove vedno eno in isto.
Sledite zgledom dobro plačanih kolegov iz tujine. Imejte in povejte svoje mnenje. Vložite malce truda in dejansko vi razumite tematiko, o kateri poročate. Nenazadnje, prazno blebetanje skrajno v levo ali desno ali anti-to ali anti-ono znate tudi sami. Za to ne potrebujete sogovornikov, da vam ukradejo še tisto malo pozornosti javnosti.
Pereničeva afera je odlična priložnost za vas. Izkoristite jo! Kolegice in kolegi novinarji, ki ga poznajo, vam bodo povedali, da ni in nikoli ne bo nikogar tožil zaradi objave. Ne ponavljajte kot papige vedno istih fraz policije in tožilstva. Govorite z njim. Povejte svoje mnenje. Laže on ali lažejo mladenke? Na koga stavite?

Spoštujmo pravice!

Sodišče javnega mnenja je v veliki primerih izjemno pomembno. V resnejših primerih bo seveda pomembno državno sodišče, v manj resnih pa bo sodišče javnega mnenja pomembnejše od državnega. Zato morajo mediji spoštovati temeljne človekove pravice in svoboščine. Obema stranema zagotoviti enako obravnavo in varovati domnevo nedolžnosti. Pozivi, da je potrebno brezpogojno verjeti žrtvam v demokratični družbi niso primerni. Pomemben je postopek, v katerem pridemo do materialne resnice. Odločanje vnaprej in brez dokazov je prej znak primitivnega razmišljanja kot resnega boja za pravico.
Če je le mogoče, poročajte brez osebnih podatkov tako ene kot tudi druge strani. V aferi Perenič, je Gorazd Perenič javna osebnost in varovanje zasebnosti ni niti potrebno, niti upravičeno. V drugih primerih pa je varstvo osebnih podatkov pomembno.

Novinarke, novinarji, branite svoj poklic. Nihče ga ne bo namesto vas.

Gorazd Perenič

Sodelovanje s Pereničem

Gorazd Perenič vam nikoli ne bo odrekel komentarja. Pošljite mu Signal, sms, ali elektronsko pošto. Njegov odgovor bo hiter, odločen in izčrpen.
Razume novinarski poklic. Zato bodo njegove izjave vedno udarne. Ob sodelovanju z njim se vam za gledanost ali branost ni potrebno bati.
Naj vas ne bo strah vprašati ga za nasvet, lahko tudi o svoji nadaljnji karieri ali drugih primerih. Videli boste, da je dobro obveščen, z veliko znanja in izkušenj ter dejansko pripravljen pomagati. Dandanes redko. Bodite pa pripravljeni, da je pri njem samozavest serijsko. Že v mladih letih so mu v službi na Združenih narodih kolegi hudomušno podarili razglednico, na njej pa zadovoljen maček in napis “I know I have faults. Being wrong is not one of them.” (Vem, da imam napake. Motiti se, ni ena izmed njih.)

Zakaj tako javno?

Lažem se je najlažje upreti javno in odločno. Široka javna razprava ljudem omogoči trezen razmislek in oblikovanje razumnih življenjskih sklepov. Na dan pridejo številne podrobnosti, ki so za preiskovanje resnice zelo pomembne. Javni pritisk tudi policijo prisili, da dejansko opravi svoje delo in ne zgolj lenobno izvaja samopromocijo.

Lažne obtožbe o spolnem nadlegovanju niso uperjene samo proti domnevnemu storilcu. Ponižujejo tudi vse uspešne ženske. Neuspešna posameznica želi z njimi svoje neuspeh prikazati kot posledico spolnega nadlegovanja in ne kot svojo osebno nesposobnost. To pa je žaljivo do vseh drugih uspešnih žensk, ki so svoj rezultat dosegle z resnim študijem in zatem uspešnim delom.