Gorazd Perenič

Slovenski e-pravnik in serijski podjetnik. Vedno kontroverzna osebnost, ki le redkokoga pusti ravnodušnega. Nekateri ga cenijo, spet drugi sovražijo. Na njegovo znanje in odločnost se lahko vedno zanesete!

Pravnik in informatik

Gorazd Perenič se je rodil 9. februarja 1973 v pravniški družini sodnice in profesorja prava. Odraščal je v Ljubljani in počitnice preživljal v Brkinih in Piranu. V Ljubljani je obiskoval osnovno in srednjo šolo ter se zatem vpisal na Pravno fakulteto v Ljubljani in leta 1998 diplomiral.

Tekom let je svoje znanje izpolnjeval ter je mednarodni revizor informacijskih sistemov (CISA) in certificirani inženir varstva podatkov (CDPSE).  Čeprav je pravnik, zna tudi programirati (Java, PHP).

Poznaš tisti občutek: ko se na nekoga lahko res vedno zaneseš?

sodelavke in sodelavci Gorazda Pereniča

Digitalizacija

Trdno verjame v prednosti sodobnih tehnologij in večino svojega strokovnega časa že več kot tri desetletja vlaga v razvoj tehnologij.

S svojim znanjem je pomagal pri izgradnji e-bančništva v več kot 60 bankah v Evropi in Bližnjem Vzhodu ter e-uprav v 6 državah in organizacijah po svetu. Ste vedeli, da je bil kot mladenič (Mladina ga je v Rolanju po sceni poimenovala “ne posebej modri mladi macho”) med avtorji prve spletne strani Državnega zbora RS in poslance učil prvih korakov v svet interneta ?  

O digitalizaciji predaval dobesedno tisočim udeležencem v številnih državah na treh kontinentih ter objavil številne članke in knjige v zelo različnih jezikih (od slovenščine vse do kitajščine).

Zakonodaja doma in v tujini

Gorazd Perenič je sodeloval pri pripravi številnih predpisov doma in v tujini. V Sloveniji je avtor prvega zakona o elektronskih podpisih (ZEPEP) ter prenovljenega arhivskega zakona (ZVDAGA). Njegove ideje so prispevale k elektronskemu upravnemu postopku in poenostavitvam v javni upravi (npr. overitve na upravnih enotah in ne le pri notarjih). Bil je med pobudniki elektronskega uradnega lista in brezplačnega pravnega informacijskega sistema. Odločno se je zavzemal za širok in brezplačni dostop do javnih informacij.
Svetoval je pri pripravi predpisov o digitalizaciji v Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Srbiji in Iranu. Revizorske funkcije je izvajal tudi za projekte Karibske skupnosti (CARICOM).
Politiki in visoki uradniki zelo različnih političnih usmeritev se pogosto zanesejo na njegove ideje, znanje in izkušnje.

Regulatorna skladnost

Kot vrhunski strokovnjak in izkušeni praktik za naročnike iz finančnega sveta, energetika in zdravstva širom Evrope dela kot regulatorni svetovalec. Plačilne storitve, informacijska varnost, elektronske identitete, trajnostna vprašanja ter medicina in pravo so dandanes ključna področja njegovega delovanja.

Preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma in spoštovanje mednarodnih omejevalnih ukrepov (sankcij) sodi med njegova specialna znanja, ki jih uporabljajo naročniki iz Estonije, Slovenije, Srbije in drugih držav.
S svojim pravnim znanjem., razumevanjem poslovnih procesov ter inovativnimi idejami neopazno iz ozadja skrbi, da so projekti uspešni in finančno učinkoviti ob hkratnem doslednem spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

Zdravstvo

Pred slabimi 15 leti se je po naključju srečal s pravnimi vprašanji slovenskega zdravstva. S svojo tipično delovno vnemo  je pridobil znanje in v slovensko zdravstvo prinesel inovativne ideje iz tujine. Zaradi svojih precejšnjih in življenjsko ogrožajočih zdravstvenih težav zdravstvo do obisti pozna tudi kot pacient.

Njegove nasvete cenijo zasebni izvajalci zdravstvene dejavnosti, še posebej tisti združeni v Skupinsko prakso zasebnih ordinacij ter tudi posamezni zdravniki raznovrstnih specialnosti, od zasebnikov do zaposlenih v UKC Ljubljana.
Iščete zdravnika družinske medicine v ljubljanski regiji? Misija mogoče? Ne, Sledilnik bo pokazal nekaj redkih izjem – ordinacij, kjer vas sprejmejo z odprtimi  rokami. Večina teh redkih zelenih pik na sicer rdečem zemljevidu ima v ozadju prav odločno podporo Gorazda Pereniča in sledi njegovemu zavzemanju za pravice pacientov.

Mednarodne organizacije in nacionalna politika

Že na začetku svoje kariere v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je sodeloval z Združenimi narodi. Kasneje je svetoval na projektih Mednarodne finančne družbe (Svetovna banka) ter evropskih in ameriških državnih pomoči (EAR, USAID).

Zanimala ga je tudi slovenska politika ter je bil v letih 2004 do 2005 državni sekretar za javno upravo ter v letu 2013 predsednik Strokovnega sveta za prijazen in učinkovit sektor (hudomušno poimenovan SS PUJS kot opis tako vedno prekomernega rejenega Pereniča kot tudi vse bolj razbohotenega javnega sektorja).

Politiki in visoki uradniki zelo različnih političnih usmeritev se pogosto zanesejo na njegove ideje, znanje in izkušnje.

Utrinki

Utrinke so prispevali sedanji in nekdanji sodelavke in sodelavci, poslovni partnerji in znanci.

Perenič vodi z zgledom. Ne bo nečesa samo naročil, temveč tudi pridno pomagal. Nikoli mu ni problem česa razložiti. Zna biti naporen, vendar se ob njem res veliko naučiš.

Čeprav je sam zelo odprt človek, zasebnost in osebne podatke drugih skrbno in odločno varuje. Prekršiš pravice pacientov? Ali malomarno zabeležiš kakšen podatek?Opozorilom in izboljšavam ne bo ne konca ne kraja.

Gorazd je brutalno iskren. Kar pove, je sicer dobro mišljeno, zelo pogosto res in ima prav, a zapakiral bi lahko lepše.
Kot vsak mož se kdaj pritoži čez ženo. A na daleč se vidi, kako srečno poročen je. Svojo ženo ljubi enako močno in glasno kot počne tudi druge zanj najpomembnejše stvari v življenju.

V Domžalah so pravila glede žene zares absolutna. Samo poskusi ostajati dlje po službi v pisarnah v njuni hiši ali parkirati na njenem parkirnem mestu. Perenič ti bo dal zelo jasno vedeti, kako pomembno mu je ženina sreča.

Ah, ja. Gorazdovi mali nečakinji. Včasih si misliš, da ne ve, da na svetu obstajajo tudi drugi otroci. Pa seveda njegov do konca razvajeni pes. Kolikokrat umazane hlače ali jakne ob njegovih navdušenih pozdravih. Legendarno!

Gorazd zelo, zelo veliko govori. Vendar so njegove zgodbe iz bogate kariere zanimive in velikokrat izjemno zabavne.

Nisi končal(a) faksa? Manjka par izpitov, diplomska, magistrska? Uf, težil in težil bo. Vendar tudi pomagal. Ti našel uporabne vire. Ti prebral osnutek seminarske, diplomske, magistrske.

Si kaj zasral(a)? V njegovem podjetju ali v podjetju, ki z njim sodeluje. Ne bo te “šparal” in zelo jasno povedal, kaj je narobe. A lahko se zaneseš, pred drugimi te bo odločno branil in se postavil zate. Marsikomu je v nadzorih, inšpekcijah in drugih konfliktih “rešil rit”.

Gorazd Perenič zasebno

Že dolga leta je srečno poročen s svojo ženo, tudi uspešno pravnico ter v prostem času navdušeno fotografinjo in planinko.

Če je v mladosti veliko službeno in zasebno precej potoval, drugo polovico svojega življenja preživlja bolj umirjeno. Sam sebi je obljubil, da se pri 45. letih “upokoji” in v veliki meri si je to obljubo (zaradi zdravstvenih težav tudi deloma prisilno) izpolnil.

Pred 15 leti je po oživljanju v kliničnem centru odkril, da na pšenico in paradižnik reagira z anafilaktičnim šokom. Sledile so še druge alergije in intolerance (laktoza, gozdni sadeži). Leta 2019 so mu odkrili še en življenjsko ogrožujoč problem (anevrizma ascendentne aorte) in 2022 je preživel operacijo na odprtem srcu in dolge tedne preživel v bolnišnici. Medicinska statistika ni na njegovi strani in kake visoke starosti ne bo dočakal. No, vse to ga ni ustavilo, v svojih podjetjih je večino pooblastil predal mlajšim generacijam ter še naprej ostal optimistični “bajs iz Domžal”. 

Svoj čas zdaj preživlja večinoma doma. Sestanke opravlja na daljavo, v pisarne v Domžale in osebno do njega prihaja le malo ljudi.  

V prostem času še vedno veliko bere ter zavzeto spremlja mednarodno dogajanje, od evropskih in ameriških volitev do dogajanja v svetu informacijskih tehnologij.