Afera Perenič

Glas ljudstva ali glas korupcije?

Premalo pregledno delovanje nevladnih organizacij

februar 2023

Keber in Jenull sta na novinarski konferenci 13.02.2023 navedla kup neresničnih trditev. Po Pereničevem mnenju gre za obupane poskuse za svoje naročnike doseči zaustavitev zdravstvene reforme in predvsem razkritja vseh podatkov o delovanju zdravstva in poteh javnega denarja.

  1. Zakaj pacienti ne bi smeli sami izbirati, kdo jih bo zdravil?
  2. Zakaj morajo biti ovce, ki jim pravice in izbiro omejujejo dolgoletni zdravstveni funkcionarji v raznih organizacijah in skupščinah?
  3. Zakaj morata NIJZ in ZZZS kup podatkov skrivati? Dostopa ne dovolita ministru za zdravje in tudi javno jih ne želita objaviti. Kaj se javnosti prikriva?
  4. Zakaj se javnosti prikazuje slabše stanje zdravstva kot v resnici je?
Zgodba o Kebru
Dušan Keber se v medijih pogosto pojavlja kot kritik vseh, ki v javnem zdravstvu želijo spremembe. Predstavlja se kot zagovornik enakopravnosti, socializma in malih ljudi. A resnica o njem je precej drugačna. Perenič ne želi soditi, ali gre kljub dolgoletnemu delu v zdravstvu pri Dušanu Kebru za nestrokovnost, nedelavnost ali koruptivnost. Rezultat za paciente je enak – slabo dostopno javno zdravstvo. Dušan Keber je dolgoletni javni uslužbenec, ki enostavno ni resno delal svojega dela, za katerega je bil vsa leta izjemno dobro plačan. Dušan Keber bi rad, da javnost pozabi, da je bil minister, ki je milijone davkoplačevalskega denarja metal čez okno za naročanje neuporabnih analiz (se še spomnite njegove famozne bele knjige?). Da pozabi, kako je Ministrstvu za zdravje tudi kasneje drago zaračunaval svoje storitve. Marsikateri zdravnica in zdravnik je Pereniču v zadnjem času razkril svoj pogled na Kebra in njegovo nenehno pehanje za denarjem. Kot univerzitetni profesor in strokovni direktor UKC Ljubljana je kljub javnim plačam svoje znanje namesto v rednem delovnem času raje prodajali na zasebnih seminarjih. Zaupajmo naj besedam nekoga, ki za svojo plačo ni delal svojega dela, zato da je lahko služil zasebno? To je človek, ki govori o dvoživkah v zdravstvu. Seveda, govori iz lastnih izkušenj.

Danes se pretvarja, da zagovarja preglednost, preganja korupcijo in podobno. A koliko let je bil strokovni direktor in opravljal druge visoke funkcije v UKC Ljubljana? Je aktivno podpiral ali pa le uslužno gledal stran, ko je cvetela korupcija in so dobavitelji zaračunavali večkratnike realnih cen materialov in storitev?

Še enkrat. Po Pereničevem mnenju je povsem vseeno, ali je Keber bil tako v vseh teh letih tako nestrokoven, nedeloven ali pa skorumpiran. Dejstvo ostaja. Desetletja je zasedal visoke položaje v javnem zdravstvu, prejemal visoke javne plače, svojega
dela ni opravljali dobro ter se raje posvečali zasebnim zaslužkom in osebni promociji. S tem je nedvomno močno soodgovoren za današnje katastrofalno stanje javnega zdravstva.

Zakaj si profesor medicine potem, ko si je zapravil ugled med kolegi, zdaj uničuje še ugled v splošni javnosti? Zakaj nekateri novinarji, čeprav dobro poznajo resnico, dopuščajo Kebru vse to zavajanje javnosti? 

Zgodba o Jenullu

Jaša Jenull se v javnosti rad predstavlja kot uspešen kulturnik in odločen borec proti vsemu. A kaj dela v resnici? Najmanj zadnjih deset let kakšni njegovi poklicni dosežki javnosti v resnici niso znani. Od česa živi? Kdo ga plačuje?

Kaj Jenulla žene v to izpostavljanje javnosti brez pametnega razloga in nenehno samopromocijo? Kaj ga žene, da širi neresnice in se nenehno smeši v javnosti?

O tem in še marsičem bo lahko izpovedal na sodišču. Ker je dokazano govoril neresnice, se bo moral namreč zagovarjati pred sodiščem. 

Perenič namreč zahteva:

  • ali javno opravičilo za navajanje neresnic in zavajanje javnosti ter plačilo odškodnine 1.000 EUR v korist Zveze organizacij pacientov Slovenije
  • ali predložitev dokazila (npr. izvidi psihiatra ali nevrologa), da ima iz  zdravstvenih razlogov težave z dojemanjem resnice.

 

 

Dovolj je laganja pacientom. V javnem zdravstvu je dovolj denarja, ljudi in znanja. Dovolimo pacientom, da sami odločajo in izbirajo. Dovolimo mladim zdravnikom, eknomistom, pravnikom in informatikom, da popravijo škodo prejšnjih generacij funkcionarjev.

Gorazd Perenič