Afera Perenič

Digitalizacija

O digitalni državi, digitalnem poslovanju, umetni inteligenci

Digitalna država

Če je Slovenija včasih vodila na lestvicah digitalne uprave in države, smo zadnje čase žal zelo povprečni.

A nova elektronska osebna izkaznica in prihajajoča eID denarnica sta novi priložnosti, ki bi ju lahko na ministrstvu za digitalizacijo izkoristili.

Si predstavljate, da imate v žepu mobilni telefon z aplikacijo (Evropska komisija jo je poimenovala ID denarnica), v katero lahko prejmete vse dokumente (račune in pogodbe, upravne odločbe, spričevala in potrdila, recepte in napotnice)? Pa s tako aplikacijo se lahko povsod prijavite in vse uredite. Če greste kam osebno, uporabite aplikacijo ali e-osebno izkaznico.

Vse, kar mora ministrstvo storiti je:

  • malce dopolniti zakonodajo (večinoma bo zato poskrbela Evropska unija);
  • zagotoviti ustrezno infrastrukturo (ID denarnica bo hitro velik digitalni arhiv vseh prebivalcev);
  • objaviti odprto dokumentacijo za spletne servise za vse, ki bi želeli uporabljati in se povezati, in ponuditi ugodne cene za uporabo iz gospodarstva;
  • združiti v eno ID denarnico vse, od aplikacije zVem, FURS in tako dalje.

 

Povsem izvedljiv in dosegljiv cilj za en mandat. Še posebej sedaj, ko imamo spet predsednika vlade, ki je dejansko digitalni poznavalec (po mnenju Pereniča informatiko dejansko razumeta samo Golob in prej Janša).

 

Umetna inteligenca

Umetna inteligenca je tu in v dveh letih bo povsem spremenila naša življenja.
Ne verjamete? V Pereničevih podjetjih umetna inteligenca analizira tveganja in pravne dokumente. Bere e-pošto pacientov in pomaga zdravstvenemu osebju pri pripravi odgovorov in izdaji receptov, napotnic. Izvide razume nekje 60%, prošnje za recepte pa kar 98%. Kaj se bo odločil zdravnik zadane v 55% primerov. Nikoli ne spi in se dnevno izboljšuje.

V nekaj letih bi lahko živeli v res digitalni Sloveniji. Znanje in ustrezne podlage imamo. Si upamo? Se nam ljubi?

Gorazd Perenič